Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στον Κρίστοφερ Πέτι.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα για το Λονδρέζο σκηνοθέτη Κρίστοφερ Πέτι, από τις 04.02.2011 έως και τις 06.02.2011. θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του: Radio On (1979), An Unsuitable Job for A Woman (1981), Flight To Berlin (1983), Content (2010).

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Τηλ: 210 3609695, 210 3612046

''ΚΑΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ''

Στο Ίδρυμα του Μιχάλη Κακογιάννη θα παρεβρεθούν από 26.01.2011 έως 26.02.2011 βραβευμένοι σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί, οκτώ ταινιών από τέσσερις ηπείρους. Παρουσιάζουν τις τελευταίες τους δημιουργίες και ετοιμάζονται να συναναστραφούν και να συνομιλήσουν με άλλους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, εικαστικούς, χορογράφους, μουσικούς και χορευτές από την Ελλάδα.

Στις δράσεις της παρέας συγκαταλέγονται 30 διπλές κινηματογραφικές προβολές με 7 ταινίες μικρού και 8 ταινίες μεγάλου μήκους.

Πληροφορίες: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τηλ: 2103418550


Τιμή εισιτηρίων: 5 ευρώ

Πληροφορίες για κρατήσεις, προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 3418579 (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) και on line στο site του Ιδρύματος Κακογιάννη: www.mcf.gr

Λειτουργία ταμείου: 11.00-2.00 από Δευτέρα έως Παρασκευή και μια ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων/ προβολών
και στα καταστήματα ‘’Public’’ Αθήνας (Σύνταγμα) και Πειραιά.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΤΡΟΛ...

Μια πρόταση της Mousse σε πετρολ χρώμα.


ΕΡΓΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ PRINZHORN.

«Αιτία θανάτου: Ευθανασία».

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (Ε.Ψ.Ε.) οργανώνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, έκθεση με ιδιαιτέρως σημαντικά έργα από την περιοχή των εικαστικών τεχνών της παγκοσμίως γνωστής Συλλογής Prinzhorn της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Θα παρουσιαστούν 96 έργα, τμήμα της πλούσιας γερμανικής συλλογής, φιλοτεχνημένα από 18 καλλιτέχνες/ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι, την περίοδο 1939-1944, υπήρξαν θύματα του ανελέητου προγράμματος ευθανασίας των Ναζί.
Εμπνευστής της συλλογής υπήρξε ο Hans Prinzhorn (1886-1933), ψυχίατρος και ιστορικός τέχνης παράλληλα, ο οποίος θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος στην ανάδειξη της ουσιαστικής σημασίας που είχε και έχει για την ίδια την τέχνη η υψηλή εκφραστικότητα ατόμων που πάσχουν ψυχικά.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προγραμματίζονται παράλληλες συνοδευτικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις και συζητήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ψυχιατρικής και της Τέχνης που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μπενάκη στις 22/01/2011 και στο Goethe-Institut στις 11/02/2011.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 11854 Αθήνα, Τηλ 210 3453111,

Athens Video Art Festival.

Η καινοτομία ενός πρωτοπόρου θεσμού.
.
Το Athens Video Art Festival (AVAF), είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων που εκπροσωπεί την χώρα μας διεθνώς, αποτελώντας παράλληλα το επίσημο φεστιβάλ Video Art της Ελλάδας. Πραγματοποιείται την άνοιξη στο κέντρο της Αθήνας ακολουθώντας αμέσως μετά η πανελλαδική περιοδεία του στην Ελληνική περιφέρεια (AVAF on Tour).
Το AVAF προσφέρει στους νέους όλης της χώρας ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλής ποιότητας, αισθητικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας. Το φεστιβάλ είναι μια «ψηφιακή σύγκλιση» όλων των τομέων δημιουργίας, ενημερότητας και κινητοποίησης (ήχος, εικόνα, νέα μέσα, επικοινωνία, εκπαίδευση, εθελοντισμός), με πανελλαδική αλλά και διεθνή προβολή.
Οι Κατηγορίες των έργων θα πρέπει να είναι Video Art, Animation, Video , Installation, Digital Image, Performance Art, Web Art.
.
Παράλληλες συμμετοχές: Αποστολή demos για το συναυλιακό γεγονός.
.
Δηλώσεις συμμετοχής και αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Athens Video Art Festival. Δεν υπάρχει θεματικός περιορισμός ούτε κόστος. Εκτός από την δυνατότητα αποστολής μέσω ταχυδρομείου, οι συμμετέχοντες μπορούν να καταθέτουν τα έργα τους και on line μέχρι τις 10/02/2011.
.
Πληροφορίες: Athens Video Art Festival, Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός - Αθήνα, Τηλ. 211 7108073,
e-mail info@athensvideoartfestival.gr

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΑΣΙΝΟ...

Τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου και κατά επέκταση τη φυσική του κατάσταση. Ουσιαστικά δεν είναι το σώμα που ζητά τα χρώματα, αλλά ο νους.
Το πράσινο κατατάσσεται στην κατηγορία των δευτερευόντων χρωμάτων, όπου χαρακτηρίζεται εκείνο που δημιουργείται από την ανάμειξη δύο βασικών χρωμάτων και στη συγκεκριμένη περίπτωση του κίτρινο και το μπλε.



Συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, την αναγέννηση και την ανάσταση. Θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς, του αλτρουισμού. Είναι το χρώμα της φύσης και της ισορροπίας.

Στις περισσότερες θρησκείες είναι ένα χρώμα ιερό, σύμβολο της ζωής, της ελπίδας και της αθανασίας. Από την αρχαία Αίγυπτο, όπου ήταν το χρώμα του Όσιρη, μέχρι το Ισλάμ, όπου ήταν το χρώμα της κάπας του Μωάμεθ κάτω από την οποία σκεπάζονταν η Φατιμά, ο Αλή κι όλοι οι άμεσοι μαθητές του, για να γλιτώσουν τον κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου και του Χριστιανισμού, ο οποίος δίνει στο χρώμα μια ανώτερη αρετή: την Ελπίδα.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΡΑΛΛΙ...

Το Κοράλλι ή ανθόζωο είναι από τους παλαιότερους οργανισμούς του πλανήτη μας. Είναι υδρόβιος οργανισμός και ανήκει στην τάξη των άμισχων κοιλεντερωτών. Έχει τη δυνατότητα του σχηματισμού συμπαγούς εξωτερικού σκελετού που συνήθως είναι ασβεστολιθικός (CaCO3) και η μορφή του έχει το σχήμα μικρού πολύποδα (μονάδες που μοιάζουν με θαλάσσιες ανεμώνες) και σχηματίζουν αποικίες αποτελούμενες από πολλές τέτοιες μονάδες.



Κάθε πολύποδας που γεννιέται κολλάει το σκελετό του στην αποικία και την επεκτείνει, η οποία κατά την διάρκεια των αιώνων φτάνει σε μήκος χιλιομέτρων σχηματίζοντας τους κοραλλιογενείς ύφαλους που λέγονται και ατόλες. Τα χρώματα των κοραλλιών είναι ροζ - κόκκινα, μπεζ και άσπρα.



Τα κοράλλια είναι ένας «θηλυκός» ημιπολύτιμος λίθος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα αφιέρωναν στην Ίσιδα, και οι Ρωμαίοι στην Αφροδίτη. Στην αρχαία Ελλάδα τα κοράλλια ονομάζονταν «γοργονίδες», γιατί η αρχαία παράδοση έλεγε ότι τα κοράλλια σχηματίστηκαν από το αίμα της γοργόνας. Ο Πλίνιος αναφέρει πως οι Ινδοί μάντεις πίστευαν πώς να φοράει κάποιος κοράλλι, είναι ισχυρό αποτρεπτικό για πολλούς κινδύνους και πως οι ίδιοι τα χρησιμοποιούν στις μαγικές τους ιεροτελεστίες. Ανευρίσκονται απολιθωμένα κοράλλια από την Παλαιοζωική περίοδο.

Η λέξη κοράλλι πιθανότατα έχει Ελληνική ετυμολογία :κόρη- αλός, δηλαδή, κόρη της θάλασσας.



Από τον 16ο αιώνα και νωρίτερα, το μεσογειακό κοράλλι ήταν ένα περιζήτητο υλικό της κοσμηματοποιίας. Η πόλη Torre Del Greco στην περιοχή της Καμπανίας, κοντά στην Νάπολη, ονομάζεται «η πόλη του κοραλλιού». Από το 1400 μ.Χ. έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή εργαστήρια, που επεξεργάζονται τα κοράλλια που αλιεύουν οι κάτοικοι της πόλης από την θάλασσα της Σικελίας. Η χρυσή περίοδος για το Torre Del Greco ήταν ο 19ος αιώνας όπου χιλιάδες επαγγελματίες, εργάζονταν στην αλιεία, τη γλυπτογραφία και την κοσμηματοποιία με βάση το κοράλλι.



Στο βυθό του Αιγαίου υπάρχουν αποικίες του σπάνιου Corallium rubrum, του κόκκινου κοραλιλού στην Αστυπάλαια και στη Χαλκιδική. Η αλιεία του κοραλλιού είναι μία δραστηριότητα στην οποία παραδοσιακά επιδίδονταν οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες. Στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο, το κοράλλι ήταν ένα από τα αγαπημένα υλικά για την κατασκευή κοσμημάτων.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

«Αλυσιδωτή αντίδραση».

Η έκθεση με τίτλο «Αλυσιδωτή Αντίδραση» που πραγματοποιείται στο taf φιλοξενεί καλλιτέχνες που εκθέτουν έργα διαδοχικής πράξης ανταλλαγής.

Ο κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζει το έργο που έχει ανταλλάξει με κάποιον άλλο και συμμετέχει ταυτόχρονα ως δημιουργός, συλλέκτης και συνεπιμελητής.

Η ανταλλαγή έργου παραπέμπει στη σύναψη συμμαχίας με συμβολικό περιεχόμενο. Η διαδικασία της συλλογής έργων από τον ίδιο τον καλλιτέχνη φανερώνει τη φετιχιστική σχέση που έχει ο δημιουργός με το εικαστικό αντικείμενο.

Η Αλυσιδωτή Αντίδραση επιχειρεί να αποτυπώσει, έστω και αποσπασματικά, ανθρώπινους και υλικούς συσχετισμούς καθώς και τη διακίνηση ιδεών και εικόνων. Η αλυσίδα διαμορφώνει την οπτική ακολουθία των έργων που εκτίθενται και συνδέει καλλιτέχνες που ίσως δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται η πρακτική της ανταλλαγής ως διάλογος, ο οποίος εξελίσσει τη δημιουργική διαδικασία και αναδεικνύει ένα κοινωνικό δίκτυο εικαστικών.
.
Eπιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη, Γαλήνη Νόττι, Εβίτα Τσοκάντα

Πληροφορίες: Taf-the art Foundation, Νορμανού 5, Μοναστηράκι, Αθήνα, Τηλ: 2103238757,
Διάρκεια έκθεσης: 16.12.2010 - 16.01.2011, Δευτέρα έως Σάββατο 13:00-24:00, Κυριακή 14:00-24:00
Είσοδος ελεύθερη

«Stranger».

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Stranger» του Guram Chachanidze, ενός νέου φωτογράφου, θα πραγματοποιηθεί στις 08.01.2011 έως 30.01.2011 στο Booze Cooperativa.

Ο Guram Chachanidze γεννήθηκε το 1981 στην Γεωργία. Σπούδασε Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας και το 2006 συνέχισε τις σπουδές του στη Φωτογραφία. Αργότερα εργάστηκε ως φωτογράφος και βοηθός εργαστηρίου ασπρόμαυρης φωτογραφίας της σχολής όπου φοίτησε. Συνεργάζεται με το MindRadio σε εκδηλώσεις και event του σταθμού και το 2010 ήταν φωτογράφος πλατό και making off της ταινίας του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Man in the sea». Από το 2006 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως φωτογράφος.

Τι σημαίνει να είσαι ξένος;

Οι άνθρωποι νοιώθουμε πολλές φορές φόβο απέναντι στον συνάνθρωπο μας όταν δεν «μοιάζει» με εμάς, με αποτέλεσμα τότε να αρχίζει η αποξένωση από τους γύρω μας, μα πολλές φορές και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Λέγεται ότι το πιο ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος, είναι ο φόβος.
.
Οργάνωση Έκθεσης: Δέσποινα Χαϊτίδη

Πληροφορίες: Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα (Σύνταγμα), Τηλ: 2114000863,
καθημερινά 14:00-22:00, Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ...

Νέα πρόταση από τη Mousse για τη νέα χρονιά που ήρθε.

Πορτοκαλί...
Χρώμα ενδιάμεσο (που αποτελεί την ένωση του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος) που εμπνέει, ισορροπεί και απελευθερώνει.

Θεωρείται θερμό και εκφράζει μετάλλαξη. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας. Συμβολίζει τη πολυτέλεια, τη λαμπρότητα και την ευτυχία. Διεγείρει τη δημιουργικότητα και φανερώνει φιλοδοξία και ενεργητικότητα ενώ όσοι το προτιμούν χαρακτηρίζονται οπαδοί της διασκέδασης, της άνεσης, της αφθονίας, της απόλαυσης, της θέρμης, της κοινωνικότητας, του δυναμισμού, της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας.


Μετριάζει το πάθος μετατρέποντάς το σε τρυφερότητα και γλυκύτητα. Χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ εκφράζει ωριμότητα συναισθημάτων και θαλπωρή.

Διώχνει τη θλίψη, χαλαρώνει και ανακουφίζει καθώς επίσης δημιουργεί διάθεση για νέες εμπειρίες.

ΤΕΧΝΗ...ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑ.

Στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη θα πραγματοποιηθεί από 13.01.2011 έως και 03.04.2011 η έκθεση «Εμμονές και Οικειότητα», 12 σύγχρονων Αυστριακών καλλιτεχνών.
Η παρατήρηση, διερώτηση και εξερεύνηση του σώματος αποτελούν την πιο οικεία, ιδιωτική, ριζοσπαστική και εξαιρετικά ευαίσθητη θεματική των εικαστικών τεχνών, συνιστώντας ταυτόχρονα κεντρικό άξονα της μοντέρνας και σύγχρονης αυστριακής τέχνης.

Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να αναλύσει το πολιτιστικό αυτό φαινόμενο με μία εγκυκλοπαιδική παράθεση ονομάτων, αλλά να παρουσιάσει σχέδια σύγχρονων Αυστριακών καλλιτεχνών, που συνδηλώνουν τον εξαιρετικό πλούτο ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία των εμμονών, των καταστροφών, της οικειότητας, των συνευρέσεων. Στο πλαίσιο της αφήγησης εντάσσονται ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις, στοιχεία ενός πνευματικού μετά-συμβολισμού, αποδομητικές γλωσσολογικές στρατηγικές, αισθητικές ουτοπίες και ένα είδος νεο - ρομαντισμού.

Αναδεικνύονται αντηχήσεις με σπουδαίους Αυστριακούς στοχαστές, μεταξύ των οποίων ο Sigmund Freud, που περιλαμβάνουν έναν προκλητικό και αιχμηρό σχολιασμό για το σώμα με όλα τα ψυχολογικά, μυθολογικά και πολιτικά συμφραζόμενα, τα οποία σχετίζονται με το πολιτισμικό πεδίο της σύγχρονης κοινωνίας.
.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Alfred Kubin, Maria Lassnig, Alfred Hrdlicka, Arnulf Rainer, Günter Brus, Hermann Nitsch, Adolf Frohner, Christian Ludwig Attersee, Kurt Kocherscheid, Franz West, Lois Weinberger, Birgit Jürgenssen.
.
Πληροφορίες: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & M. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, Τηλ: 210 3611 206,
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 6€, Μειωμένο 3€

ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ.

«Τα μικρά και τα μεγάλα» + «Round Me».
Στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife» θα πραγματοποιούνται από τις 11.01.2011 έως 05.02.2011 η έκθεση γλυπτικών κατασκευών της Χριστίνας Δουζένη, με τίτλο: «Τα μικρά και τα μεγάλα» και η έκθεση κοσμήματος και design αντικειμένων του Αlexis Αdam με τίτλο: «Round Me».

Η Χριστίνα Δουζένη στη νέα ατομική της έκθεση, παρουσιάζει γλυπτά με κεντρικό θεματογραφικό άξονα, την παιδική μορφή. Τα αγάλματα αναπτύσσονται τώρα και καταλαμβάνουν τον χώρο που πραγματικά τους αναλογεί.
Ο Αlexis Αdam, με τη νέα ενότητα έργων του - κοσμήματα και design αντικείμενα – επιχειρεί να εξηγήσει τη διάσταση του χώρου. Χρησιμοποιώντας αρχέγονα υλικά, σίδερο - τσιμέντο και πρωτογονικές φόρμες, σφαίρα - τροχιά.

Πληροφορίες: Αστρολάβος Artlife, Ηροδότου 11, Κολωνάκι, Αθήνα 10674, Τηλ: 210-7221200, 4,
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 - 15:00 και 17:30 - 20:30 Τετάρτη, Σάββατο 10:00 - 15:00 Είσοδος ελεύθερη.