Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Σύρμα...

Μια παλαιότερη τεχνική της Mousse σε νέο σχήμα.

Αχάτης...από τη Mousse.

Είναι μία ποικιλία χαλκηδόνιου (χαλαζίας- μικροκρυσταλλικά ορυκτά προερχόμενα από τη Χαλκηδόνα της Μικράς Ασίας). Δημιουργείται από διαδοχικά στρώματα χαλκηδόνιου, που το καθένα έχει διαφορετικό χρώμα.  Έτσι κάνοντας μία τομή στον αχάτη βλέπουμε τις λεπτές παράλληλες καμπύλες γραμμές των στρωμάτων του χαλκηδόνιου. 

Ο αχάτης εκτιμήθηκε ιδιαίτερα ως φυλαχτό στην αρχαιότητα. Λεγόταν οτι έσβηνε τη δίψα και προστατευε από τον πυρετό. Οι Πέρσες μάγοι τον χρησιμοποιούσαν για να αποτρέψουν τις καταιγίδες. Μάλιστα είχε βρεθεί μια συλλόγή 2.000 κουπών από αχάτη του Μιθριδάτη (βασιλιάς του Πόντου). Οι κούπές και τα κύπελλα από αχάτη ήταν πολύ δημοφιλή και εκτιμούσαν το λίθο αυτό στην Βυζαντινή αυτοκρατορία και κατά τη διαρκεια της Αναγέννησης από τους αριστοκράτες της εποχής.

Κατά τον Θεόφραστο, οι Έλληνες έδωσαν το όνομα σ’ αυτό το ορυκτό, από τον ποταμό Αχάτη (σήμερα Drilio) της Σικελίας όπου τον εύρισκαν. Είναι πολύ διαδεδομένο ορυκτό, και το συναντάμε σε όλα σχεδόν τα χρώματα. Συνήθως βρίσκεται σε αδιαφανη μορφή.


Ο Πλίνιος ανέφερε πολλές κατηγορίες αχάτη με διάφορα ονόματα όπως ιασπαχάτης, αιματαχάτης, κηραχάτης, σμαραγδαχάτης, δενδραχάτης και λευκαχάτης.

Λαιμοδέτες...

  Για εκκεντρικές εμφανίσεις.




Σκουλαρίκι "Φύλλο".


Καρφίτσες για πλεχτά...

Ευχές από "καρδιάς"...


Η παπαρούνα του λιβαδιού... 


Μαύρο με μπλέ...

Η "δύναμη" της καμπύλης σε συνδυασμό με το μαύρο και το μπλε επάνω σ'ενα δαχτυλίδι.



Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Δαχτυλίδι...Μαλαχίτης.

 Η πρόταση της Mousse για την ανάδειξη του λίθου αυτού σε γυναικείο κόσμημα.
.

Μαλαχίτης...

Το πράσινο χρώμα είναι το χρώμα της ζωής και ο Μαλαχίτης θεωρείται ένας ζωογόνος ημιπολύτιμος λίθος. Λέγεται ότι αυτό το πετράδι ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από το κακό μάτι.

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν σαν φυλαχτό των παιδιών για να τα προστατέψουν από κινδύνους και από αρρώστια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι εκτός από τα κοσμήματα τους, μετέτρεπαν τον Μαλαχίτη σε σκόνη και τη φορούσαν σαν σκιά των ματιών.
 .

Στον Μεσαίωνα έφτιαχναν μενταγιόν από Μαλαχίτη για να προστατεύοντε από τις μάγισσες και τα ξόρκια!

Ο Μαλαχίτης είναι πολύ μαλακός λίθος και ιδιαίτερα ευαίσθητος στη θερμότητα και στα οξέα. Χρειάζεται προσοχή στην αποθήκευση, να μην έρχεται σε τριβή με ανώμαλη επιφάνεια, και στο καθάρισμα, να μη χρησιμοποιούμε καυτό νερό ή σκληρά καθαριστικά.