Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011
Δακτυλίδι σε μορφή πεταλούδας.
Μέταλλο ή λουλούδι; ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ.
Αρώματα και χρώματα αμέτρητα.
Το χρώμα,
σαν το χαμόγελο απ' το πρόσωπο του ήλιου...
Το άρωμα,
σαν το όνειρο του μεθυσμένου από αγάπη...
Όμως το μέταλλο,
σαν το βουτώ στη φωτιά
και το φυσώ με τη καρδιά,
μορφή θα πάρει...
μορφή σκληρή και άκαμπτη.
Όψη λαμπερή σαν της ηλιαχτίδας τη ματιά...
Μα σαν κλείσεις τα μάτια και ονειρευτείς γλυκά,
θα δεις ....θα δεις τα λουλούδια να περπατούν στο λιβάδι της ψυχής σου...
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Όφις ως σύμβολο...
Το Κηρύκειο
Ο μύθος για το πώς προήλθε το κηρύκειο αναφέρει ότι κάποτε ο Ερμής διαχώρισε με το ραβδί του δύο φίδια που πάλευαν άγρια μεταξύ τους. Από τότε λοιπόν το ραβδί με τα δυο φίδια, στολισμένο και με τις φτερούγες του «φτεροπόδαρου» θεού Ερμή, έγινε σύμβολο της ομόνοιας και της καταπαύσεως της διχόνοιας (πρβλ. τον παρόμοιο μύθο του μάντη Τειρεσία). Στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν ως διακριτικό έμβλημα οι πρέσβεις και οι κήρυκες, ώστε να προστατεύονται από εχθρικές προς αυτούς ενέργειες της εξουσίας.
Στην ύστερη αρχαιότητα το κηρύκειο άρχισε να συμβολίζει το εμπόριο, ενώ σήμερα, ιδίως στη Βόρεια Αμερική, χρησιμοποιείται ως σύμβολο της Ιατρικής, από σύγχυση με το παραδοσιακό ιατρικό σύμβολο, τη Ράβδο του Ασκληπιού, η οποία φέρει μόνο ένα φίδι και όχι φτερούγες. Η περιέλιξη ωστόσο των δύο φιδιών θυμίζει περισσότερο τη διπλή έλικα του DNA, από ό,τι το ένα φίδι.
...ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ η ιστορία συνεχίζεται...
Κυριότερα γνωρίσματά του είναι η όρθια στάση του. Το μήκος του φθάνει τα 25 εκατοστά, έχει ρύγχος βραχύ και σωληνοειδές που καταλήγει σε στόμα ευρύ. Από τον τράχηλο εκφύονται δύο μικρά πτερύγια. Το σώμα του είναι πεπιεσμένο που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από διογκωμένα λέπια που απολήγουν σε ακίδες κατά εμφανείς χρωματικές ζώνες. Συνηθέστερος χρωματισμός του Ιππόκαμπου είναι φαιοπράσινος στη ράχη με ασπρόμαυρες κηλίδες και ανοιχτόχρωμος στη κοιλιά που αισθητά προεξέχει.
Κυριότερα είδη ιππόκαμπου είναι δύο: ο "ιππόκαμπος ο βραχύρρυγχος" (Hippocampus brevirostrus), και ο "ιππόκαμπος ο στικτός" (Hippocampus guttulatus), που είναι μικρότερος του πρώτου, φθάνει σε μήκος τα 16 εκατ..
Λόγω της σχεδόν όρθιας στάσης του και της ανατομίας της κεφαλής του που προσομοιάζει με εκείνη του αλόγου σε πολλές γλώσσες η κοινή του ονομασία είναι αλογάκι ή άλογο της θάλασσας.