Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

WALT DISNEY.

Ο Ουώλτ Έλιας Ντίσνεϋ (1901 - 1966) σπούδασε στο Ινστιτούτου Τέχνης του Κάνσας. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως επιτυχημένος παραμυθάς, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. Ο διασημότερος δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων και παραγωγός στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο πατέρας του Μίκυ, του Ντόναλτ και δεκάδων άλλων αγαπημένων παιδικών ηρώων.

Το 1924 ιδρύει μαζί με τον αδερφό του (Ρόι Ντίσνεϋ) και έναν φίλο καλλιτέχνη την εταιρεία κινουμένων σχεδίων Walt Disney Productions . Έφερε επίσης επανάσταση στον χώρο των θεματικών πάρκων με την πρωτοποριακή του δημιουργία, την Ντίσνεϋλαντ. Ο ίδιος και το προσωπικό του δημιούργησαν μια σειρά από τους πιο διάσημους ήρωες κινουμένων σχεδίων, με εξέχουσα θέση να κατέχει η δημιουργία του Ουώλτ Ντίσνεϋ (που πολλοί που τον γνώριζαν αποκάλεσαν ως «τον άλλο εαυτό του Ουώλτ»), ο Μίκυ Μάους.

Πρώτη απόπειρα υπήρξε η σειρά, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, η οποία όμως δεν στέφθηκε από επιτυχία. Λίγο αργότερα ακολούθησε ο Μίκυ Μάους που έφερε στη κυριολεξία τα πάνω - κάτω και την επιτυχία που περίμενε ο Ντίσνεϋ και η παρέα του. Από κει και πέρα σχεδιάστηκαν νέοι ήρωες, Τα τρία γουρουνάκια, ο Ντόναλντ, ο Γκούφη. Έτσι, η μικρή εταιρία παραγωγής μετατράπηκε σε μιά τεράστια βιομηχανία. Ακολούθησαν οι ταινίες μεγάλου μήκους: Η χιονάτη και η επτά νάνοι, Ο Ντάμπο το ελεφαντάκι, Ο Πινόκιο, Η Σταχτοπούτα, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, Ο Πήτερ Παν, Η λαίδη και ο αλήτης, Τα σκυλιά της Δαλματίας, κ.α. Άλλα και οι ταινίες: Το νησί των θησαυρών και η Μαίρη Πόπινς. Όλα γνώρισαν τεράστια επιτυχία και χάρισαν στον Ντίσνεϋ 30 περίπου Όσκαρ. Ο βασιλιάς του κινουμένου σχεδίου πέθανε το 1966 αφήνοντας σε όλους εμάς το γέλιο και τη διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου