Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΡΑΛΛΙ...

Το Κοράλλι ή ανθόζωο είναι από τους παλαιότερους οργανισμούς του πλανήτη μας. Είναι υδρόβιος οργανισμός και ανήκει στην τάξη των άμισχων κοιλεντερωτών. Έχει τη δυνατότητα του σχηματισμού συμπαγούς εξωτερικού σκελετού που συνήθως είναι ασβεστολιθικός (CaCO3) και η μορφή του έχει το σχήμα μικρού πολύποδα (μονάδες που μοιάζουν με θαλάσσιες ανεμώνες) και σχηματίζουν αποικίες αποτελούμενες από πολλές τέτοιες μονάδες.



Κάθε πολύποδας που γεννιέται κολλάει το σκελετό του στην αποικία και την επεκτείνει, η οποία κατά την διάρκεια των αιώνων φτάνει σε μήκος χιλιομέτρων σχηματίζοντας τους κοραλλιογενείς ύφαλους που λέγονται και ατόλες. Τα χρώματα των κοραλλιών είναι ροζ - κόκκινα, μπεζ και άσπρα.



Τα κοράλλια είναι ένας «θηλυκός» ημιπολύτιμος λίθος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τα αφιέρωναν στην Ίσιδα, και οι Ρωμαίοι στην Αφροδίτη. Στην αρχαία Ελλάδα τα κοράλλια ονομάζονταν «γοργονίδες», γιατί η αρχαία παράδοση έλεγε ότι τα κοράλλια σχηματίστηκαν από το αίμα της γοργόνας. Ο Πλίνιος αναφέρει πως οι Ινδοί μάντεις πίστευαν πώς να φοράει κάποιος κοράλλι, είναι ισχυρό αποτρεπτικό για πολλούς κινδύνους και πως οι ίδιοι τα χρησιμοποιούν στις μαγικές τους ιεροτελεστίες. Ανευρίσκονται απολιθωμένα κοράλλια από την Παλαιοζωική περίοδο.

Η λέξη κοράλλι πιθανότατα έχει Ελληνική ετυμολογία :κόρη- αλός, δηλαδή, κόρη της θάλασσας.



Από τον 16ο αιώνα και νωρίτερα, το μεσογειακό κοράλλι ήταν ένα περιζήτητο υλικό της κοσμηματοποιίας. Η πόλη Torre Del Greco στην περιοχή της Καμπανίας, κοντά στην Νάπολη, ονομάζεται «η πόλη του κοραλλιού». Από το 1400 μ.Χ. έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή εργαστήρια, που επεξεργάζονται τα κοράλλια που αλιεύουν οι κάτοικοι της πόλης από την θάλασσα της Σικελίας. Η χρυσή περίοδος για το Torre Del Greco ήταν ο 19ος αιώνας όπου χιλιάδες επαγγελματίες, εργάζονταν στην αλιεία, τη γλυπτογραφία και την κοσμηματοποιία με βάση το κοράλλι.



Στο βυθό του Αιγαίου υπάρχουν αποικίες του σπάνιου Corallium rubrum, του κόκκινου κοραλιλού στην Αστυπάλαια και στη Χαλκιδική. Η αλιεία του κοραλλιού είναι μία δραστηριότητα στην οποία παραδοσιακά επιδίδονταν οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες. Στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο, το κοράλλι ήταν ένα από τα αγαπημένα υλικά για την κατασκευή κοσμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου